Hemelse Heroïek in Hooghoudt (SISSA 3 – SISSA 4)

Ik denk dat we nooit meer zo’n mooie seizoensopener krijgen als dit affiche. SISSA 1 tegen SISSA 2, en SISSA 3 tegen het nieuwgevormde SISSA 4. Gezien ik ervaring heb met nieuwe teams leiden in hun eerste seizoen (zie ook: SISSA 3 enkele jaren geleden) is het vierde aan mij toebedeeld als kapitein. Samen met het derde mogen we het uitvechten in de zesde klasse. Op voorhand zou je misschien denken dat zij meer kans maken, gezien hun hogere status. In de wandelgangen heb ik al gehoord dat sommige spelers van hen zich vandaag de winst al rijk rekenen. Aan ons om dus te bewijzen dat wij ook een sterk team hebben en die arrogantie te bestraffen.

 

Nadat Carl een mooi praatje houdt over de nu al historische wedstrijd in ons mooie café aan het Zuiderdiep, en nadat we van alle teams wat mooie foto’s genomen hebben, kunnen we gaan zitten en spelen. Zelf overigens niet, we hadden genoeg spelers die wilden spelen dus besloot ik om van de zijlijn te steunen en notities te kunnen maken voor hetgeen wat u nu leest. Ik loop eens rond en zie dat Merlijn op bord 3 nu al weer zijn gebrek aan pokerface toont (hoewel hij nog niet zo erg is als Sjoerd). Een moeilijke blik en lichte hoofdschuddingen, de stelling toont een soort Siciliaans en ik heb nog gewaarschuwd dat je Maria geen dynamische tactische stellingen moet geven, want dan slaat ze toe als een leeuwin die haar prooi ruikt. Daarnaast bij Anne tegen Remco op bord 2 gebeuren al vroeg gekke dingen: Anne opent Hollands maar Remco gooit een vroege g4 er tegenaan. Erg agressief en het oogt eigenlijk niet zuiver, maar ondertussen zijn alle stukken op de damesvleugel van Anne nog onaangeraakt. Op het terras geeft Remco aan me toe dat het eigenlijk één grote blufpartij is, maar desalniettemin ben ik nog niet zeker of Anne door deze bluf heen kan prikken op de juiste manier.

 

Even verderop bij bord 7 komt Lucas kalm over. In een Nimzo met f3 is Justin’s witveldige loper eraf geruild, en heeft Lucas vervolgens al zijn pionnen op zwarte velden gezet. Ziet er soepel uit voorlopig. Op bord 1 is het ook rustig. Eric heeft al een klein tijdsvoordeel opgebouwd tegen Tije (eigenlijk de enige speler van dit team waarvoor ik bang was), en het is een Scandi zonder gekke dingen. Daar moet Eric wel goed in gedijen. Rick staat denk ik ook prima op bord 4, hoewel Aurore dit soort Londen stellingen wel waarschijnlijk beter kent. Maar hier maak ik me ook nog geen zorgen, net als bij Rosaline tegen Freerk op bord 5 waar een heel solide Engels staat. Engels wordt ook gespeeld op bord 6 bij Finn tegen Timmer, en daar zijn de dames vroeg afgeruild. Dan tot slot maar zeker niet het minst, op bord 8 maakt Joël zijn debuut voor SISSA en dat is meteen goed van start. Thijs is een pion verloren in de opening en ik zie er geen goede compensatie voor. Erg mooi allemaal dus, erg fijn dat niemand geïntimideerd is geraakt van het prospect van spelen tegen ons eigen hogere team, maar gewoon lekker gefocust hun eigen spel spelen. Voorlopig ben ik een tevreden teamcaptain.

 

Hoewel? Oei, Merlijn verliest zijn b2-pion en hoewel die soms vergiftigd is, lijkt dat hier niet het geval. Hij weet wel de structuur van Maria wat te beschadigen, maar ik weet niet of dat genoeg terug doet. Ondertussen heeft Justin zijn brein op nul gezet en duwt h5-h4-h3 naar voren, maar gezien de passieve opstelling van zijn stukken zie ik er geen dreigende aanval in, en Lucas lijkt ook niet onder de indruk. Joël heeft een leuk paard op de tweede rang gekregen, maar Thijs heeft ook geïnfiltreerd op de zevende rang met een toren. Bijzonder. O wat gebeurt daar nou? Heeft Aurore zojuist een vol stuk geblunderd? Ik kijk en tel nog eens opnieuw vol verwondering maar inderdaad. Mentaal schrijf ik alvast een puntje op voor Rick. Bij Joël zijn beide spelers klaar met de vijandige aanwezigheid in hun eigen territorium en zijn er stukken afgeruild om daar wat aan te doen. Ik denk dat hij mooi veilig staat, maar hij moet nog wel letten op trucjes op de achterste rij. Bij Eric is het nog steeds een rustige Eric partij, lekker solide opbouwen en niks geks doen. Bij Rosaline is het ook nog vrij saai. Maar gezien ik dit adjectief al eerder bij een partij van Freerk heb gebruikt geef ik hem de schuld.

 

Ik denk even dat Anne een pion wint, maar Remco wint hem weer terug of ik kan gewoon niet tellen. De stelling daar is nog steeds onbegrijpelijk dus het zou zomaar kunnen. Thijs laat zijn dame hangen, maar de eerder genoemde achterste rij trucjes maken het slechts schijn, en Joël trapt er niet in. Daar word ik blij van. Minder blij word ik van de ruimte die Freerk heeft weten te pakken op de damesvleugel, inmiddels geef ik zwart een positioneel voordeel. Hij heeft daar wel veel tijd voor gespendeerd echter. Maar Merlijn is dat ook aan het doen, en gecombineerd met de moeilijke blik en de stelling met een pion minder, ben ik al bijna geneigd om dit punt weg te strepen.

 

We zijn inmiddels 2 uur bezig en elk bord speelt nog, met enkel het stukvoordeel van Rick als duidelijke indicatie van welke kant een partij op gaat vallen. Dat hadden ze vast anders verwacht bij SISSA 3. Maar ik moet nog niet te vroeg gaan juichen, ik zie Finn twee stukken ruilen voor een toren en ik ben niet overtuigd dat het in zijn voordeel is. Even later verliest hij ook een pion. Anne staat inmiddels ook 1 pion achter (of eigenlijk momenteel 2, maar ik zie dat hij wel iets terug gaat winnen zo meteen). En wat is dit voor gekte, na 2 uur rust is uit het niets de positie van Eric en Tije superscherp geworden, zo’n beetje alle stukken hangen. In de afwikkeling van het geweld lijkt Eric een pion te verliezen helaas, maar er zit nog steeds wel wat venijn in de stelling.

 

Joël wint! Altijd leuk om spelers in hun debuutwedstrijd meteen te zien winnen. Erg mooi zijn pionvoordeel vast gehouden en de wedstrijd uitgeschoven. En Rick wint even later ook, dus nu is dat punt dat ik eigenlijk al meetelde ook verzekerd, 2-0 voorsprong. Aurore en Justin, co-captains, lijken een stuk nerveuzer over de einduitslag nu (hoewel Aurore van tevoren al haar team tevergeefs probeerde te waarschuwen dat vandaag niet makkelijk zou zijn). Bij Remco en Anne zijn allerlei gekke complicaties, ik weet niet wie daar aan het langste eind gaat trekken. Bij Merlijn krijg ik inmiddels meer hoop omdat er geen magische Maria aanvallen meer komen want het eindspel is bereikt, en hij wint ook een pion terug! En Eric ook, sterker nog, die weet de stelling zelfs om te buigen naar pion voorsprong voor hem.  Maar Finn staat nog steeds slecht, Freerk heeft inmiddels een erg enge pion op 1 veld van promotie af, en Lucas verliest een kwaliteit. Maar Justin krijgt daar iets teveel zelfvertrouwen van en truct vervolgens zichzelf – hij slaat een pion die niet teruggenomen kan worden vanwege een penning, maar loopt zo zelf een penning in tussen zijn eigen koning en Lucas zijn loper. Nadat dit wordt afgehandeld is Lucas degene met een kwaliteit voor.

 

Eric wint! De stelling was al slechter geworden voor Tije, maar in tijdsnood (vanwege het vele eerdergenoemde venijn) laat hij nog een vork toe op koning en toren en daarmee is het einde partij. Finn verliest enkele momenten later, wat ons tot 3-1 brengt. En bij Rosaline heeft Freerk inderdaad kunnen promoveren dus die schrijf ik ook af. Maar gezien de goede stelling van Lucas, en nog genoeg mogelijkheden bij Anne en Merlijn, denk ik dat we op winst afstevenen. Anne haalt duidelijk ook hoop uit de tussenstand en weet een pion voor te komen. Hoewel Remco een vrijpion heeft, is het niet genoeg en na een voor mijn ogen knotsgekke partij wint Anne, chapeau! Rosaline geeft ondertussen terecht op, dus het staat 4-2, wat al heel leuk is want bij een gelijkspel weet je al dat SISSA 3 sowieso baalt. Maar het is natuurlijk pas echt leuk als we de vernedering compleet maken. En dat gebeurt! Maria blundert en geeft op, Merlijn wist in de lange partij toch beter de focus erbij te houden en door te vechten tot een goed resultaat, een echte heldendaad gezien hoe vroeg het bij hem moeilijk was. Justin probeert nog een tijdje door te zetten, maar nu hij al weet dat zijn team verloren heeft en er ook pizza’s geregeld moeten worden, geeft hij toch maar toe dat zijn positie straal verloren is.

 

De eindstand is dus 6-2. Wie had dat gedacht? Ik wist dat we competitief gingen zijn (het gemiddelde ratingsverschil was slechts 30 tenslotte), maar ik had niet durven dromen van zo’n afslachting. Bij het derde zullen ze niet lekker slapen vannacht, en er volgt vast nog een preek van Aurore voor de stoute kindjes. Wij gaan ondertussen genieten – we eten heerlijk pizza met zijn allen in het café (ook een erg mooie belevenis) en de sfeer is fantastisch. Winst, eten, bier, goed gezelschap – wat heeft een mens nog meer nodig? Een waarlijke droomstart.

verslag door Diederick


Posted

in

by

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *