Home Forums Extern (KNSB seizoen 2021-2022) KNSB SISSA 1 Reageer op: KNSB SISSA 1

#927
Mathijs
Deelnemer

22 januari 2022. Volgens ‘bronnen’ adviseert het OMT de heropening van de samenleving. Carl herinnerde ons er droogjes aan dat we weer zouden mogen schaken. Er was al vergaderd over de kaders waaraan de situatie tijdens het spelen moest voldoen door het KNSB CMT. 3G. FFP2. QR mee. Niet spelen wordt bestraft, maar alleen als het zonder belemmering kon. Maar natuurlijk regelen we dat wel in een paar dagen.

Ware het niet dat er iets curieus aan de hand is in SISSA 1. Wij hebben in toenemende mate moeite om een opstelling rond te krijgen. Ik wil daar nu niet meer over kwijt dan te zeggen dat een aanmelding voor een team mijns inziens ook een verplichting geeft om in ieder geval het gros van de wedstrijden mee te kunnen / willen doen. Het contrast met ons heroïsche seizoen van ‘18/’19 kan niet groter zijn; als je wint heb je blijkbaar inderdaad vrienden. Het moge duidelijk zijn dat een zaterdagje schaak niet meer bovenaan ieders prioriteitenlijstje staat.

Als klap op de vuurpijl kreeg onze plakbandopstelling te maken met een late wintersportafzegging en een QR-blokkade. Dit betekende dat we met hangende pootjes voor de tweede (!) keer naar het tweede moesten voor een invaller. Ook werd nog op de avond voor de wedstrijd een in zelfbenoemde vormcrisis verkerende teamgenoot geronseld door ondergetekende en een concullega van LOS. Zoveel charme kon Enno niet weerstaan. Paul nog bedankt.

We reisden daarom gelukkig af met 8 spelers naar Deventer. DSG Pallas, die net als ons de onderste regionen in de 2e klasse bevolkt, was de tegenstander. Voor ons was een resultaat hier belangrijk, want voor lijfsbehoud moet je nou eenmaal scoren tegen de teams die op papier het dichtst bij je staan. Pogingen om vooraf een voorsprong op te bouwen mislukten. Heer Lambrechts, die zich al in een vergevorderd stadium van zijn schaakvoorbereiding bevond, wilde niets loslaten over de mogelijke tactieken van onze tegenstander. Heer Lambrechts, met een zwak voor beide. Heer Lambrechts, de enige echte winnaar van de dag.
Al snel bleek het een interessante middag te worden. Ster-invaller Jorn kreeg een bekend gambiet, kwam binnen op f7, hak beuk boem punt. Eric Jan leek goed te staan maar maakte een foute beslissing waarna het snel over was. Enno leek slecht te staan maar zijn tegenstander maakte een foute beslissing waarna het snel over was. Laurids opteerde om niet voor eeuwig schaak te gaan, waarna hij na een misstap ineens tegen een nul aanliep. Ikzelf kwam uitstekend uit de opening tegen een iets te frivool spelende Max, wat na nog een foutje een punt werd. Carl had goede kansen maar de afwikkeling bleek ongunstig. Maarten speelde een Roordiaanse knoop waarbij hij goed uit de opening komt, maar wel met zo weinig tijd dat de tegenstander deze knoop vervolgens kan doorhakken. Gelukkig verzuimde deze dat, en won Maarten na een kwaliteit ook de pot. Kenneth kwam goed uit de opening, pakte een pion maar miste een paar manoeuvres en delfde het onderspit. Hierdoor deelden we de matchpunten, voor ons de eerste in ons tweedeklasseavontuur
.
Ik denk dat 4-4 een terechte uitslag is met veel partijen die beide kanten op konden vallen en dit biedt hoop om andere directe concurrenten nog matchpunten te gaan ontfutselen. We spoelden de jaren ’80 depri van de terugrit (‘dan is je eigen leed relatief’) weg met een hertog in Hooghoudt en later met Heineken bij meester Brand, alwaar we werden getrakteerd op verhalen van de escapades van een niet nader genoemde teamleider van een andere vereniging. Dat krijgt ongetwijfeld nog een staartje…