De kaskraker van 3A in Hardenberg.

Op zaterdag 8 oktober mocht SISSA II zich melden in het pittoreske Hardenberg. Om half 12 verzamelden alle frisse koppen op het station en vertrokken we, vol goede moed, richting Hardenberg. Onderweg naar Hardenberg hing er een goede sfeer alom, waar allemaal over gesproken werd kan ik mij niet meer heugen, naast de levendige discussie over vibrerende speeltjes die mogelijk zouden helpen tijdens het schaken. Tof.

Na een rit die zo voorbij was, waren we aangekomen op locatie. Ik had nog nooit in Hardenberg gespeeld, maar was op de hoogte gesteld van de interessante speellocatie. Het is een soort van schuurtje/oud klaslokaal wat verstopt zit in een woonwijk. Er kon overigens prima gespeeld worden door vier teams en er zat ook nog eens een analysekamer in het gebouw.
Wat erg “toevallig” was, overigens, was dat alle goede stoelen aan de kant van de Hardenbergers stonden, terwijl wij op leuningloze harde stoeltjes zaten. Laten we er maar vanuit gaan dat dit toeval was.

Over naar het schaken. Wij speelden op deze volgorde:

Bord 1: Jan van der Veen – Ruben Bloemhof
Bord 2: Ludger Hollman – Niels Brand
Bord 3: Richard Hendricks – Pieter Jellema
Bord 4: Caroline Slingerland – Sjoerd Rookus
Bord 5: Feline Waardenburg – Sophie Welling
Bord 6: Freerk van der Meulen – Maria Burgsma
Bord 7: Dinand Wilps – Niels Timmer
Bord 8: Marlinde Waardenburg – Writser Cleveringa

Ik mocht vandaag, voor het eerst in mijn schaakcarrière, beginnen op bord 1. Een leuke uitdaging en een mooie kans om eens flink te stunten. De partij begon spannend met een theoretische strijd, maar deze bleef helaas niet heel lang spannend. Na wat stukken te ruilen en een gelijke pionstructuur over te houden, spraken wij een vreedzame afsluiting van de partij af.
Verder wil ik mijn tegenstander, Jan, erg bedanken voor het goede gesprek. Ik heb mij erg vermaakt, ook al is er niet veel van het schaken gekomen.

Op bord 2 speelde Niels. Spelen kwam er overigens initieel niet van, want zijn tegenstander liet maar liefst 40 minuten op zich wachten. Nadat zijn tegenstander op locatie was aangekomen en zijn excuses had aangeboden, kon er begonnen worden. Geheel in zijn eigen stijl, wist hij er snel een spannende partij van te maken waar beide kanten kansen hadden. Na 20 zetten kwam een hele spannende variant op het bord waar Niels vrijwillig zijn dame in een penning plaatste, maar een heel listig tactiekje had gezien. Er was helaas één zet die hij gemist had, waardoor de tactiek niet werkte en na een aantal zetten liet hij zijn tegenstand mat zetten.

Op bord 3 zat onze net-niet-nieuwkomer-meer: Pieter. Ze kregen een rustige opening op het bord, waar zijn tegenstander koos om het loperpaar op te geven voor een paard op f3, zodat hij snel zijn dame kon activeren. Na wat ontwikkelingszetjes gingen de dames eraf op b3, waardoor Pieter ineens een open A-lijn cadeau kreeg. Hij maakte hier dankbaar gebruik van, en na niet al te lang drukken begon hij met snoepen van pionnetjes. De druk werd te groot en zijn tegenstander kon niet anders dan opgeven. Een mooi puntje.

Op bord 4 zat aanvoerder Rookus. Hij kwam in een échte Sjoerd-stelling terecht: een ongelofelijk moeilijk eindspel, waar je eigenlijk het gevoel hebt dat hij wel kan opgeven, maar hij toch nog een paar zetjes extra wil doen. Hij speelde, ook getrouw aan zijn stijl, de langst partij van ons allen. Toen wij de speelhal verlieten was het een eindspel met een pion of twee minder, wat zeker verloren was. Laten kregen we echter bericht dat zijn tegenstander zetherhaling had toegestaan, en kwam hij er met een formidabel halfje vanaf. Lekker hoor, Sjoerd.

Op bord 5 speelde Sophie. Bij een gebrek aan PGN en geen verdere kennis van de partij kan ik niet anders vermelden dan dat Sophie verloor, helaas.

Op bord 6 speelde Maria. Zij kwam een scherpe stelling in uit de opening. Om tegenspel te creëren manoeuvreerde ze haar dame het bord over, dit liep helaas uit in een gevangen dame aan de andere kant van het bord. Door een handig paardzetje kon zij nog wel de tegenstanders dame winnen, maar met een stuk minder was er weinig plezier te beleven in de stelling, dus besloot zij om de partij op te geven.

Op bord 7 speelde onze invaller, Niels T. Niels moet wel nerveus zijn geweest door het kaliber tegenstander wat hij kreeg, want hij besloot om na 6 zetten een vork in te lopen en verloor in de opening een volledig stuk! Een computerevaluatie van -9 was overigens niet genoeg voor hem om op te geven, dus heeft hij nog een hele partij doorgespeeld met een stuk minder. Alhoewel hij wat kansen had om het spannend te maken, was het allemaal niet genoeg. Helaas, pindakaas.

Ons geheime wapen Writser speelde op bord 8. Strategisch speelde hij een fenomenale partij vandaag. Na een aantal blunders aan wederzijde vond hij een mooi tacatiekje waardoor hij een kwaliteit voor kwam te staan. Hierna escaleerde het vrij snel en vlak nadat de dames eraf gingen kon hij een pion, een stuk en later de hele partij winnen.

Zo krijgt het duel Hardenberg I – SISSA II een terechte eindstand van 5-3 en tont Hardenberg zich heer en meester tijdens deze ontmoeting. Gefeliciteerd en veel succes toegewenst de rest van het seizoen.

Door Ruben Bloemhof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *