SISSA 1 is zichzelf weer

Na het rampzalige begin van het jaar (2x flink verloren), en interne problemen (2x aan toe met zeven man moeten aantreden) maar ver boven alles het verlies van onze goede vriend Rupert, kunnen wij van geluk spreken dat wij nu, met nog twee rondes te gaan al veilig zijn. De laatste wedstrijd tegen ASV4 was misschien wel de beste teamprestatie en dat was nodig ook. Er moet gezegd dat misschien alle kwartjes wel onze kant op vielen. Zo stond er aan het einde een wat geflatteerd 6-2 op het scorebord.

Per bord:

1) Mathijs (zwart) wist de witte opzet goed te neutraliseren. Er resteerde een eindespel waarin hij druk zou krijgen op d4. Toen hij c5 afdwong ontstond op d5 een niet te repareren gat. De partij was positioneel beslist. Praktisch ook toen beide torens via d5 binnen kwamen. Zo zien wij het graag van onze topscorer!

2) Ikzelf kreeg heel veel ruimte op de damevleugel. Normaal krijgt zwart op de koningsvleugel aanval als compensatie maar in deze constructie konden de stukken echt goed bij mijn koning. Ik maakte een wat speculatief pionoffer om te voorkomen dat zwart dicht ging schuiven. Daarmee gaf ik een groot deel van mijn voordeel weg maar de zwarte stelling bleef moeilijk. Toen Philippe de enige verdediging niet vond (Df7 miste ik ook om eerlijk te zijn) kon ik beslissend infiltreren.

3) Kenneth stond na een onorthodoxe openingsopzet van zijn tegenstander gedurende het middenspel moeilijk tot verloren. Toch was het ver van duidelijk hoe wit beslissend voordeel kon halen. Kenneth bleef scherp en vond resources. Met minder tijd op de klok en zonder duidelijk planstond wit zetherhaling toe. Eerste meevaller.

4) Maarten belandde door een inschattingsfout in een saai middenspel. Wit had de verste pionnen maar zwart meer presentie in het centrum. Zo gingen de meningen ook uiteen toen wij achteraf probeerden de stelling te evalueren. Aan het einde een remise. Volgende keer, Maarten kennende, zal er weer een knuppel in het hoenderhok gegooid worden. Deze keer kwam het ons erg goed uit ook mede omdat dit het winnende halfje was (onbegrijpelijk dat zwart dan niet door ging spelen). Tweede meevaller?

5) Eric Jan kwam gedrongen te staan en tegenspel was ver te zoeken. Toen hij een nogal mysterieus remisevoorstel (in wat ik begrijp verloren stelling) kreeg overlegde hij nog even met de Captain: ”Ik heb een remiseaanbod gekregen. Als ik ‘m niet aan mag nemen dan geef ik wel op”. De captain had weinig tegen in te brengen. Derde (enorme) meevaller.

6) Wouter sleepte een overtuigend punt binnen. Groot ruimtevoordeel vanuit de opening gevolgd door het lastig te begrijpen paard maneuvre van zwart (b8-c6-a7-c8) resulteerden in een centrale break. Toen had de tegenstander een mooi trucje – maar trucjes zijn trucjes voor een reden – de parade was nog mooier.

7) Carl stond ook moeilijk en misschien wel verloren. Wit viel op de koningsvleugel aan en leek ook veel eerder te komen. Mogelijk miste de tegenstander ergens het sterke Lg4. Ik was eventjes buiten en toen ik terug kwam was het alweer remise. Meevaller vier. 

8) Marcel kreeg na d4 – d5, pf3 h6 tegen. Dit konde twee dingen betekenen – eigenlijk een ding. De tegenstander kon geen gevorderde schaker zijn. Als iemand tegen beter weten in staat is dit soort zelf destructiefe zetten te vinden dan ben ik van mening dat je hem ook alle tijd moet geven (om alle verzwakkingen uit de kast te halen) voordat je gaat forceren. Ineens moest er hard gerekend worden en toen ik dacht dat zwart het ergste al gehad zal hebben werd er ergens een stuk geblunderd. Meevaller vijf. 

Met deze overwinning zitten wij weer in de bovenste helft en met nog twee wedstrijden te gaan tegen nummer 9, en 10 (teams die veel sterker zijn dan de stand doet vermoeden) kunnen wij misschien nog hogerop. 

Verder ging het zoals het gaat. Eten, drinken, schaken, thuiskomen, slapen, wakkerworden, bijkomen, opladen – want maandag  – zou er maandag weer interne zijn?

Verslag door Edim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *