SISSA 2 - ASV 2

Op een zonnige zaterdagmiddag stap ik, halverwege maart, op mijn ondergesneeuwde fiets en vertrek richting het DSC. Een pittige tegenstander staat ons te wachten: de ongeslagen nummer 1 ASV 2 komt op bezoek. Alsof dit nog niet lastig genoeg was, startten we ook nog eens met een 0-1 achterstand: door problemen van tandheelkundige aard was onze sterspeler Ruben uitgevallen.

Op bord 8 speelt Anne, zij laat zich niet intimideren door het ratingverschil van meer dan 400 punten en vliegt er met gestrekt been in. Na zo’n vijftien zetten staat ze een kwaliteit voor en staat de tegenstander met zijn koning op d6. Helaas blijkt de stelling nog niet zo makkelijk om te zetten in een overwinning en na een onjuist stukoffer wordt er een verloren eindspel ingegaan. 0-2.

Op bord 7 speelt Sophie, het lijkt een redelijk gelijk middenspel te zijn, maar na enkele ruilen staat er een verliezend eindspel op het bord. 0-3.

Op bord 6 speelt Niels, zijn dappere dame slaat een pion, die volgens vele vooraanstaande analisten vergiftigd lijkt te zijn, Stokvis lijkt het goed te keuren, maar dan zijn wel vele accurate zetten nodig, helaas weet Niels deze niet allemaal te vinden en wordt zijn dame gevangen gezet. 0-4.

Op bord 5 speelt Tjeerd, hij komt al snel in zwaar weer terecht door het vroege openbreken van het centrum met een mataanval op de koningsvleugel tot gevolg, deze aanval slaagt. 0-5.

Wordt onze eer nog een beetje gered? Jazeker, onze aanvoerder, de grote leider, speelt op bord 4 tegen een 2100+. Wellicht door Anne geïnspireerd gaat hij er zonder angst in. Na een ingewikkeld middenspel komt een winnend eindspel op het bord, dit is nog niet eenvoudig om te zetten, maar Sjoerd is in topvorm. 1-5.

Vervolgens speelt uw verslaggever op bord 3 tegen een minderjarige, dit zal vast een makkelijke overwinning worden… Na het middenspel verpest te hebben kom ik gek genoeg in een gelijk eindspel terecht, maar ik was in een altruïstische bui en gunde het mijn tegenstander om de rating van 2000 te behalen. 1-6.

Na een lichtelijk slechter middenspel speelt Pieter een volgens de computer gelijk eindspel, terwijl alle andere schakers al aan het analyseren of aan het vluggeren onder het genot van een pilsje. Gelukkig was de moeite niet voor niets en wist Pieter een halfje te scoren tegen een 2100+. 1.5-6.5.

Na deze (niet totaal onverwachte) nederlaag zijn er nog twee wedstrijden te gaan om lijfsbehoud in de derde klasse te realiseren. Deze potten spelen we tegen GC3 en Assen 2, respectievelijk de nummer 7 en 10 van de competitie. Als alle neuzen dezelfde kant opstaan, dan moeten we een mooie prestatie kunnen leveren en daarmee degradatie voorkomen. Een niet nader te noemen teamlid zei tussen neus en lippen door dat hij liever in de vierde klasse zou spelen, door zijn enigszins beschonken toestand kon deze uitspraak hem vergeven worden en kon een maatregel vanuit El Capitan uitblijven.

Mede door de overwinningen van SISSA 1 en SISSA 3 was de stemming opperbest. Vegetariër Justin bracht ons naar de beruchtste burgertent van Groningen en omstreken, waar de pitchers niet aan te slepen waren. De gesprekken liepen uiteen van Catalaans tot kattenpis. Vervolgens natuurlijk richting H’tje, maar daar kan ik me eerlijk gezegd weinig meer van herinneren.

Op 1 April spelen wij uit tegen GC3, we gaan er met het volste vertrouwen heen, op de overwinning!

Verslag door Olaf Meijer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *