SISSA 2 - Hoogeveen 1

Het KNSB-seizoen is weer begonnen! We schrijven zaterdag 17 september, tikkie grijs, beetje regenachtig, prima schaakweer. Voor ons staat Hoogeveen vandaag op het menu.
 
We spelen na promotie vorig jaar onze eerste wedstrijd in de derde klasse en we worden versterkt met debutanten Ben en Pieter die ik nog niet in lange partijen in actie heb gezien. Daarbij hebben we, althans ikzelf, er een hele zomer schaken in allerlei varianten behalve klassiek op zitten. Ik weet dus niet zo goed wat ik er allemaal van moet wachten vandaag. Ongetwijfeld ook omdat de warming up gisteravond zijn tol (zichtbaar, zo beweren mijn teamgenoten) heeft geëist.  
 
Toch is de sfeer aan de oliemuldersweg ontspannen en gezellig. Het is even na enen als de klokken worden gestart.
 
De opstelling
  1. Sjoerd
  2. Niels
  3. Pieter
  4. Anne
  5. Ruben
  6. Ben
  7. Dionne
  8. Maria
Op bord 8 schuift Maria een dijk van een partij uit. Na een vroege aanval met de dame worden de zenuwen haar tegenstander te veel en moet hij zijn rokaderecht opgeven. Een handig tussenzetje later levert een pionwinst op en even later kan Maria de partij clinchen met een stukruil voor een winnend toreneindspel. Dat slaat ze echter af, waardoor er nog wel even gewerkt moet worden, maar echt spannend wordt het niet meer. Twee verbonden vrijpionnen blijken te veel voor haar tegenstander om tegen te houden en het eerste puntje voor SISSA is een feit.
 
Op bord 7 speelt Dionne met zwart. Ik heb best veel meegekeken, maar kan niet zeggen dat ik ooit een vinger achter haar partij heb weten te krijgen. Of eerder: ik snapte er niks van. Echt.helemaal.niks. Ik hoopte hem daarom nog even door de computer te kunnen halen, maar die hoop werd de volgende morgen de grond ingeboord met de whatsapptekst “ik blijk weer een debiel met noteren want nu ik mijn partij in de computer probeer te stoppen kom ik op stellingen die niet kloppen. Zet bij mijn partij maar dat het een supersaaie pot was en ik blijkbaar een paar grafzetten heb gedaan, dat ik hard heb gestreden om er een remise uit te halen maar dat ook dat niet lukte.” Waarvan akte. 1-1.
 
Ben komt na een opening die ik niet goed heb kunnen volgen in een gesloten middenspel. Zijn tegenstander laat toe dat zijn dame kan infiltreren en aan een pionnenbanket kan beginnen. Als beide spelers elk nog een dame en een loper op het bord hebben blijkt koningveiligheid de bepalende factor en die balans slaat duidelijk in het voordeel van Ben uit. Ik zie tussendoor nog een combinatie met stukwinst, maar in de nabespreking wijst Ben me erop dat dat eeuwig schaak tegen op zou leveren. De zelfbeheersing van Ben wordt beloond met een klinkende overwinning. 2-1
 
Ruben opent met een paar gebruikelijke zetten uit zijn repertoire maar eerlijk gezegd heb ik het middenspel waar hij in komt nog wel even spannend gevonden. Zijn pionnenstructuur raakt wat aangetast en dat moet vervolgens met een paard verdedigd. Met het andere paard tegen de wand lijkt zijn tegenstander een stuk actiever. Maar na stukkenruil op de lange diagonaal zijn alle positionele problemen eigenlijk wel opgelost en weet Ruben in het middenspel zelfs een pionnetje te snoepen. Daarvan profiteren blijkt alleen onmogelijk en als beide spelers geen doorbreekmogelijkheden meer zien wordt remise afgesproken. 2,5-1,5
 
Anne heeft, dacht ik, echt een lekkere aanval op de koningsvleugel, maar investeert veel tijd om de diverse offermogelijkheden uit te rekenen. Met volgens mij nog ca 10 minuten op haar klok en meer dan 50 minuten laat ze (ik denk opzettelijk) een stuk instaan, maar mat gaat het uiteindelijk niet. Als uiteindelijk blijkt dat ze een eindspel met drie pionnen voor een volle toren minder ingaat worden de aanvalsrollen definitief omgedraaid. Anne laat het niet zover komen en haar tegenstander mag een puntje bijschrijven. 2,5-2,5.
 
Mijn eigen partij. Tja. Het is niet mijn beste werk geweest. We krijgen in het begin een gesloten stelling op het bord maar mijn tegenstander besluit om de boel in het midden op te breken voordat ik gerokeerd ben. Vind ik spannend en dat leidt tot wat passieve loperzetjes, die volgens de computer wel kloppen, maar die leiden tot hopeloos passief spel aan mijn kant. Om dat om te draaien moet ik een pion investeren, maar ik krijg er wel weer wat spel voor terug. In tijdnood speelt mijn tegenstander tegen het einde van het middenspel wat inaccurate zetjes en ik krijg zowaar een aanval. Ik weet er alleen onvoldoende van te profiteren en zodra zet 40 is geweest volgt een remiseaanbod van mijn tegenstander. Ik wil toch nog kijken wat er in zit, maar als de laatste stukken afgeruild moeten worden geeft de analyse een dikke 0,0. Toch sla ik ook het tweede remiseaanbod van mijn tegenstander af om de volgende zet prompt mijn pionnenstructuur te blunderen. 7 zetten later kan ik opgeven. Een goede les in nederigheid, zullen we maar zeggen. 2,5-3,5.
 
Op het topbord beantwoordt kapitein Sjoerd komt Sjoerd uit een klassieke opening al gauw in een stuk minder klassieke stelling als er dichtbij de koning wat stukken geruild worden, waar de koningspionnen uiteindelijk moeten inspringen. Een schaakje met de dame later is de koning veroordeeld tot het midden. Dat midden blijkt alleen in beton gegoten en een mislukte breekpoging van zijn tegenstander later staat Sjoerd op een comfortabele plus. Nog een mislukte breekpoging later is de plus alleen maar groter en vanaf nu is het een kwestie van tijd. De infiltratiepogingen van wit worden keurig afgewikkeld en als zijn tegenstander verder blijkt te moeten met een volle toren minder gaat de handdoek in de ring. 3,5-3,5.
 
Het is dus aan Pieter om met zwartkleur bij zijn debuut de winst voor SISSA binnen te hengelen. Hij komt in een semi-gesloten stelling en weet de open lijn van zijn tegenstander af te pakken. Na een minder goede koningzet had het nog spannend kunnen worden, maar zijn tegenstander mist het vereiste schaakje en de zware stukken gaan eraf. Na een aanval op de damevleugel moeten paard en loper van zijn tegenstander een vrijpion tegenhouden die ondersteund wordt door het loperpaar. Hoewel het paard aan zijn koningsvleugel huishoudt, maakt dat niet meer uit als zijn eigen koning de witte stelling weet binnen te dringen. In een ongelijk lopereindspel is de vrijpion niet meer te stoppen. Ook na promotie blijft zijn tegenstander nog een paar zetjes spelen, maar met de koning nog in het midden zit pat er niet meer in. 4,5-3,5 en SISSA neemt het eerste matchpunt mee naar huis.
 
Een veelbelovend debuut voor Ben en Pieter en ook de prestatie van vroegere invalkracht en inmiddels volwaardig teamlid Maria mag niet onbenoemd blijven. De fantasieën over een volgende promotie worden inmiddels in de teamapp uitgesproken. SISSA II kijkt met goede moed naar het vervolg van de competitie.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *