SISSA 3 - Schaak Combinatie Leeuwarden 1

We mochten weer achter het bord kruipen deze zaterdag, tegen de leeuwen uit Ljouwert. Winst is erg belangrijk, omdat zowel wij als zij dit seizoen nog geen matchpunt hebben mogen opschrijven. Vandaar ook dat we zwaar geschut gebruiken en met, uit onze brede selectie, een sterke opstelling komen. Deel daarvan is natuurlijk Paul, de man met het plan, en hij bewees het meteen want binnen het uur kan Paul al lekker naar de bar toe voor bier. Tegenstander maakte enkele inaccurate zetjes in de opening en meneer van Velthoven had 0 genade.

 

Dat bier zag mij er ook wel lekker uit, dus simpele man die ik ben besloot ik ook snel klaar te zijn. Binnen 14 zetjes won ik een pion, werd iets te roekeloos, kreeg een stelling die me minder beviel, besloot een stuk te offeren om de koning aan de overkant compleet open te zetten en uiteindelijk had ik een stelling met aanvalskansen, maar belangrijker – kans op eeuwige herhaling als ik de aanval niet helemaal kon uitrekenen. Dat kon ik niet, dus ik pakte de laffe remise. Overigens dacht ik dat ik tegen ene Freek Dorp speelde, maar kennelijk kan ik gewoon niet goed luisteren want even later zag ik Victor op het krijtbord staan. Klein verschil.

 

Geïnspireerd door onze vlotte partijen besloten de andere twee borden aan onze tafel dat het tempo ook wel wat hoger kon bij hen. Rogier, man naar mijn hart, speelde de Morra, maar er kwam helaas geen zinderende aanval maar bijna al het materiaal werd gewoon geruild. Echter, Rogier’s pionnen konden makkelijker doorlopen als zijn tegenstander niet goed oplette, en dat deed hij niet, dus Rogier pakte ook een punt. Chandan, de man uit India, speelde ook daadwerkelijk een King’s Indian, en had evenveel genade als Paul; 1 inaccuraat moment van zijn opponent werd meteen bestraft en vervolgens gebruikt hij de gewonnen kwaliteit om langzaam maar zeker de winst te converteren. Of nou ja, langzaam, niet bepaald, het is inmiddels nog geen 3 uur maar de helft van onze borden zijn al klaar. En de winst is ook al zeer dichtbij, met de tussenstand van 3.5-0.5.

 

Roland besloot hierop om alle twijfel meteen maar weg te halen en de druk op de schouders van de hoge borden te verlichten. In wat de man zelf beschreef als een ruilpartij kwam er een pion-eindspel, maar “Mister Solid” was daar net iets bekwamer in vandaag dan de oppositie en die gaf op toen het hem duidelijk werd dat hij tempi tekort ging komen. De winst is binnen! Maar er kan natuurlijk nog meer eer gehaald worden, en bordpunten kunnen ook relevant zijn, dus we spelen door.

 

Misschien iets afgeleid door zijn nieuwe teamleiders-taken, een rol die Remco dit seizoen overigens keurig invult, mist hij helaas 2 kansjes waar hij het voortouw in de partij had kunnen pakken. Maar ik moet hem meegeven, hij had ook een enorm complexe stelling met veel tactische nuances. Enfin, het is niet ander,s en nu weet zijn tegenstander de tactiekjes naar zijn hand te zetten en daarmee een kwaliteit te winnen. Na nog wat geruil blijft er een eindspel over waar hij een loper heeft, en Remco slechts 1 pion meer ter compensatie. Remco, man tot het bittere einde, probeert het nog wel even, maar is natuurlijk niet te houden. 4.5-1.5

 

Muziekman Dylan mocht vandaag op bord 3 spelen, en dan krijg je lastige partijen natuurlijk. In de Caro kan zijn tegenstander infiltreren met een paard en dat paard blijft een listig stuk. In een partij omschreven met superlatieven als “heel intens” en “mijn hersens konden dit niet aan” en “heb je nog niet genoeg quotes?” komt Dylan dan ook onder te veel druk te staan, en het vermaledijde paard in kwestie kan uiteindelijk een dodelijk vorkje zetten, met opgaaf tot gevolg.

 

Tot slot hebben we helemaal bovenaan het veld Daniël, de man die alles kan. En hij heeft daadwerkelijk zelf wat analyse geschreven, zodat we dit verslag toch nog met wat daadwerkelijke schaaktaal kunnen afsluiten. Zelf snap ik niks van schaken dus van mij krijg je dat niet. En toch mag ik weer een verslag schrijven. Onbegrijpelijk eigenlijk.

In ieder geval, Daniël speelt het Albin countergambiet als antwoord op het damesgambiet, en is daar duidelijk beter bekend mee dan zijn tegenstander. Hierdoor kon zwart vroeg drukken en gelijk maken. Nadat Daniël de pion terugpakt, probeert zijn tegenstander d4 te winnen, maar daar is hij te enthousiast in en mist counterplay van Daniël’s kant (13…Pd3!) Geweld volgt, en als de rook opheldert staat Daniël een kwaliteit voor. Maar het is nog niet over, hierna volgt een iets inaccurater deel van de pot en omdat de stukken van Daniël net niet lekker geplaatst zijn weet zijn tegenstander terug te vechten. Hij had zelfs mogelijkheden om voordeel te pakken, laat computeranalyse achteraf zien. Maar gelukkig zijn wij slechts stervelingen, en de druk die Daniël uitoefent op de half-open d- en e-lijnen is genoeg om materiaal te winnen, en zijn tegenstander geeft op.

 

Aldus mogen we de eindstand 5.5-2.5 noteren, en gaan we gelukkig met eindelijk wat belangrijke puntjes de winterstop in. En dat is een extra lange, want vanwege het wegvallen van het team uit Winschoten dat niet genoeg deelnemers kon vinden, zijn wij volgende ronde vrij en hoeven we dus 11 maart pas weer aan de bak. Hopelijk is dat niet te ver weg om deze winnende vorm vast te houden. We zien het wel. Fijne feestdagen alvast voor alle lieve lezers.

 

Verslag door Diederick

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *