We staan in de finale!

Vanaf September 2022 is het bekertoernooi van de NOSBO op de schop gegaan. Drie ratinggroepen zijn in het leven geroepen. De charme is er misschien een beetje af omdat David niet meer kan winnen van Goliath. Ik ken de motivatie niet waarom is gekozen voor deze opzet maar mij bevalt het wel. Ik ben eigenlijk altijd voor gelijkwaardige tegenstanders. Ik hou persoonlijk meer van huppeldepupkampen dan van gejojo in open toernooien. 

Zelf mag ik uitkomen in de groep tot 1900. Ik ben nooit verder gekomen dan 1800 hoog. Gezien mijn #barbestaan zal dit ook wel zo blijven. Toch heb ik elk jaar nog het gevoel dat mijn spel vooruit gaat. Mijn teamgenoot Sjoerd stelt dat mogelijk de rest ook sterker wordt?! Afgelopen vrijdag troffen we in de halve finale een stevige concurrent uit Drenthe: Hoogeveen. Eerder moesten HSP/Veendam en Groninger Combinatie er al aan geloven. 

3-1 werd de uitslag. Maar een walkover was het allesbehalve. Marcel (2) speelde zijn zetjes tegen de Grunfeld van Christaan Mol, maar moest berusten in een toreneindspel met een pion minder dat me niet te winnen leek. Snelle remise dus. Wouter (4) won in mijn ogen vrij overtuigend. Hijzelf was iets kritischer. Altijd lekker vroege voorsprong. Sjoerd (1) leek gelijk te staan maar eindspelen met zware stukken zijn vaak onduidelijk. Wel was duidelijk dat Marc Snuverink zeeën van tijd had genuttigd. 

Zelf stond ik vanuit de opening (koningsgambiet) beter maar had een moeizame dag gehad waarin eigenlijk niks lekker liep. Vanwege een slecht voorgevoel had ik al een verzoek ingediend om lager (3) plaats te nemen. Fijn dat dit werd gehonoreerd. Ik miste bijna elke tactiek en mag van geluk spreken dat ik zoveel compensatie had. Toen ik een simpele vork over het hoofd zag dat me een vol stuk kostte bleef ik gelukkig rustig. Vanwege teambelang was er geen ruimte voor zelfhaat en paniek. 

Inmiddels was het bij op het andere bord behoorlijk spannend. Sjoerd moest Dd4+ gevolgd door Tb6 vinden om de vijandelijke dreigingen te neutraliseren. Dit ging gepaard met gesteun en moeilijke trekken in het gelaat. Mogelijk heeft dit mijn tegenstander Davin Mostert gesterkt in zijn overtuiging een remiseaanbod te plaatsen. Alles in me zei ja. Toch maar even wachten op Sjoerd’s voortzetting. Daarna even keurig met hem overlegt of ik het mocht aannemen. Daarna wist Sjoerd de stelling eenvoudig naar winst te voeren. 

Enno en Geon bedankt voor de support! 

Assen of Emmen here we come!

Verslag door Maarten Roorda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *